proč nejsem spokojená v Česku

 Tím, že v České republice nejsem spokojená, se netajím. Stejně jako tím, že se rozhodně necítím jako vlastenec. Každá země má své mouchy, ale poslední roky mám pocit, že Česko funguje stylem z bláta do louže. Nic se tu neřeší, nic se tu nemění. Na lidi se vysloveně kašle. V dnešním článku bych vám chtěla shrnout fakta, kvůli kterým nejsem v naší zemi spokojená i přesto, že jsem v životě nepřekročila její hranice.

Pojďme si představit pár těch pro mě nejdůležitějších faktorů. Upřímně moc nevím čím začít, nejde to brát úplně postupně nebo od nejzávažnějšího po méně závažné.

Nízké mzdy
Vezmu to zkrátka. Peníze. Rozhodně to není nic, co by se měl člověk stydět říct. Myslím, že většina lidí v naší republice má ví, že ty mzdy prostě nízké jsou, to není žádná domněnka, ale fakt. Zároveň je to jedna z věcí, která mě štve asi nejvíc, nedokážu si představit v budoucnu žít stylem z ruky do huby, kdy dám třičtvrtě mzdy za nájem bytu (pokud na něj vůbec budu mít). Minimální mzda 16 200,- Kč mi jako studentce ekonomiky přijde opravdu směšná.

Délka pracovní doby
V Česku je běžná pracovní doba 40 hodin týdně, zatímco v jiných státech EU nepřesáhne ani 35 hodin. Lidé tak mají více času na odpočinek, rodinu nebo třeba svoje koníčky. Jak je ale možné, že jinde to jde a produktivita práce je totožná a u nás prostě ne? A to už ani nemusím zmiňovat zkrácené úvazky, na které zaměstnavatelé přistupují jen velmi neradi, i když mnohým lidem by to pomohlo.

Ceny nemovitosti
O tohle se nemusíme příliš bavit, všichni víme jak to je. Už před pár lety byla situace na trhu nemovitostí neúnosná pro mladé lidi. V dnešní době mladý perspektivní člověk v pracovním věku nemá mnohdy šanci dosáhnout ani na hypotéku, natož aby byl schopen si nějakou nemovitost koupit. Jakožto jednotlivec si už nemůžete dovolit ani nějaký byt pronajmout, protože mzdy tomu prostě neodpovídají.

Drahota
Aneb jak se aktuálně říká Fialová drahota. Všechno zdražuje, ale mzdy nerostou. Krize na každém rohu. Stát není ochoten lidem dostatečně pomoci, jako je to v okolních státech. A tak nám všem zbývá jediné - omezit se, uskromnit se. Má ale takový život smysl? Má smysl, když si lidé kupují poslední dovolenou, aby si mohli ještě trochu užít? Mě to přijde spíš dost smutné.

Školství
Fungování českého školství jsem kritizovala již na základní škole. Kvalita vzdělání na různých základních školách, není v porovnání městských a vesnických škol srovnatelná. Co se středních škol týče, studenti se učí enormní množství nepotřebných informací, které stejně pár minut po testu zapomenou. Jaký to má smysl? A to, že tři čtvrtiny českých dětí chodí nerady do školy, nelíbí se jim tam nebo se potýkají se šikanou od spolužáků, to ani nepotřebuje komentář, spíš by nám to jen mělo trochu víc otevřít oči a pomoci nám si uvědomit, že je opravdu něco špatně. Stačil mi rok na vysoké škole, abych si uvědomila, že v systému bezplatného školství na vás opravdu nikomu nezáleží, nikoho nezajímá, jak se zrovna cítíte fyzicky, natož psychicky. Prostě buď bude držet pusu a krok a nebo můžete jít na pracák. Co dalšího mi v českých školách chybí, jsou školní psychologové, sestry a kariérní poradci.

Mladí lidé a trh práce
Fúha, tohle je poslední dva roky moje oblíbené téma. Když jsem odmaturovala, byla jsem zděšená představou hledání práce v naší zemi. Jasně, že máme velké množství volných pracovních míst, ale stačí se podívat jaké pracovní pozice tvoří většinu z nich - ty s nejnižší mzdou, o které stejně nikdo nemá zájem. Tématem samo o sobě jsou inzeráty a pracovní nabídky. Zaměstnavatelé obvykle shání mladé, flexibilní, perspektivní zaměstnance. To by bylo v pořádku, kdyby po mladém člověku nechtěli 10 let praxe k tomu. Jak se máme my mladí potom cítit? Máme si připadat, že o nás vlastně není zájem? Nebo je v tom jenom lenost a neochota zaměstnavatelů se svým zaměstnancům věnovat, školit je, posílat je na stáže a připravit nějaký firemní trainee program?

Češi
Ano, čtete správně. Dalším faktem, proč nemám ráda Česko, jsou Češi. A jak je vlastně vidím? Jako zlé, závistivé a nepřející lidi, kteří jsou mnozí z nich myslí ještě v minulém režimu. Na youtuberství a influencerství koukají jako na teenagery, kteří neumí nic jiného než koukat do počítače nebo telefonu. Přitom je to práce na živnost jako každá jiná. Vyžaduje úsilí, trpělivost a hlavně odvahu do internetového světa vůbec pořádně vstoupit. Tenhle přístup se mi v Česku opravdu nelíbí. Pojďme prostě být milí, pomáhat si, podporovat se a přát úspěch jeden druhému.

Potraviny
Co se mi opravdu nelíbí, je postavení vlády k regionálním potravinám. Samozřejmě, že je levnější nechat sem dovézt ovoce a zeleninu z Polska nebo Německa. Ale co naši domácí zemědělci, co lidi, kteří dřou od rána až do večera, aby produkovali kvalitní domácí zboží, které pak v supermarketech stejně nikdo nechce, protože je příliš drahé a radši si koupí levnější polské. Obdivuji státy jako je Rakousko nebo Německo, kde mají opravdu velké množství regionálních potravin. V těchto zemích se ale také klade mnohem větší důraz na podporu zemědělství, mají vyšší dotace a výsledná cena produktů tudíž není tak vysoká, protože zemědělci nemají potřebu si ceny kompenzovat.

Nejspíš bych mohla takhle pokračovat donekonečna. Samozřejmě, že každá země má něco, ale co je moc, to je moc. Bohužel. Česko by bylo nádhernou zemí, kdyby vláda zapracovala na věcech, na kterých je třeba a nezaobírala se zbytečnostmi.

Komentáře

  1. Tento článek je hodně zajímavý. Píšete, že nemáte ráda české prostředí a vše s ním spojené… V některých věcech s Vámi mohu souhlasit. Jako například se školstvím.
    České školství je poslední dobou čím dál tím horší. Učitelé po dětech vyžadují kvantity učení, které stejně brzy zapomenou. Škola je tu od toho, aby nás naučila si vzájemně pomáhat, budovat přátelské vztahy, komunikovat s lidmi okolo nás, dokázat si umět pomoci v životě. Ale také je důležité porozumět svému jazyku, umět číst, psát, počítat… a na některých základkách se pomalu žáci nenaučí prakticky nic. Stejně tak na středních a vysokých.

    Mohla bych zase mluvit i o jiných problémech, které ve svém článku zmiňujete. Jako jsou ty potraviny apod.

    Ale… myslíte si, že jsou tyto problémy pouze u nás? Že my, Češi, jsme na tom nejhůře?

    Určitě ne.
    Ano, máme své tmavé stránky. Moderní doba nás strašně ovlivňuje a více se staráme sami o sebe, než o druhé a je nám jedno, co se děje okolo nás… Tohle je určitě jedna z těch našich negativních stránek, ale nejsme to pouze mi, kteří se tak to chovají.
    Chová se takto celý svět - aspoň většina naší celkové populace.
    Co třeba ta válka na Ukrajině? Myslíte si, že Pana prezidenta zajímá nějaká “Ukrajina” a lid v ní? Ne… chce vládnout svému “impériu” a nezajímají ho následky. A to pozor… není ČECH.
    Co takový ten terorista, jak postřelil děti na dětském táboře v Norsku? Další NEČECH.

    Všude nalezneme lidi nebo také instituce, kterým je vše jedno a raději se postarají sami o sebe než o druhé. Nebo se jen chtějí nějakým způsobem proslavit. Ať už špatným, nebo dobrým způsob, který zvolí.

    Každý stát, území, národ… je na tom jinak. A opravdu každý má své pro a proti. Klady a zápory.

    Život není “růžovoučký” a ani žádná “procházka růžovým sadem”.

    Třeba v Africe lidé bojují denně o život, protože se tam za ty přírodní podmínky ani nedá skoro nic vypěstovat a je tam hladomor.
    Do toho umírají na malárii a dehydrataci.
    V Německu lidé přicházejí o práci, protože tam chodí mnoho imigrantů, kteří dostávají podporu od státu (ve formě peněz) a ostatní (vlastenci) musí makat, aby se vůbec uživili, neboť v Německu jsou velké nájemné, potraviny jsou také drahé a jejich kvalita také klesá a ceny rostou.
    V Americe je zase spousta lidí se zbraněmi a vysoká kriminalita. Dokonce i někteří studenti chodí do školy se zbraněmi v ruce!

    Tak, jak byste zhodnotila teď Česko a jeho prostředí? Stále věříte tomu, že jsme na tom tak špatně než ostatní státy-země? Že je tu takřka “nulové” přežití?

    Nechci nijak brát Váš názor-postoj vůči naší zemi.
    Berte můj názor jen jako názor a mé vyjádření k vašemu příspěvku.
    Každý má právo na svůj názor (je-li tedy v mezích zákona) a rozhodně Vám ho nechci nějak ukrást nebo změnit!

    Nicméně, Vážím si Vás a Vaší práce a moc se mi líbí i Váš ig profil.

    Přeji Vám štěstí a zdraví na další dny😊❤️

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle se děje všude. A někde to je dokonce horší.. 😬
    Např. v Polsku. Inflace, anti LGBT, anti potraty. My máme to štěstí, že si můžeme říct "ach, v Česku to je moc nekvalitní, drahé!" a jen tak si jedeme nakoupit do Německa do Realu nebo někam do Polska.

    Plus to co máme v ČR, většinou nenajdete např. v USA. Příspěvek na mateřské? Ani nápad. Šíleně drahé pobyty v nemocnicích a celkově ZP. Mzda číšníků a servírek. A to jejich založení na kreditních kartách - pane bože. Dluhy! Dluhy!.. Nemají tam psané právo, vychází z tradice - proto to tam občas ani nedává smysl, celé ty jejich soudy. (Neříkám, tady to potřebuje také přepsat xy zákonů, jen říkám, že v USA to je mnohdy mnohem horší)

    Dřív jsem si taky hodně stěžovala na ČR, ale když se kouknu do mnoha jiných zemí, tak jsem tady za to nakonec vděčná. Krásná příroda a nevím jak vy, ale potkala jsem tu za můj život x milých a hodných lidí..

    Třeba to chce jen změnit prostředí. Zkusit se na věci dívat jinak - Není to tu až tak zlé.. 🙏🏻❤️ Opravdu si přeju, aby se lidé naučili mít hezčí vztah s naší zemí. A třeba jí i sami trochu pomohli 🙈❤️

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

proč nesnáším Vánoce?

proč jsem vždy ta špatná?

sebeláska a šikana